Ga naar de inhoud
Home » Aandelen kopen

Aandelen kopen

aandelen kopen voor beginners, aandelen verkopen, aandelen kopen tips

Aandelen kopen en verkopen is de bekendste vorm van beleggen. Maar hoe en waar kan je zelf online aandelen kopen? En welke aandelen kan je nu eigenlijk het beste kopen? In dit artikel ontdek je alle antwoorden op deze vragen. Eerst lees je waar je het beste kunt beleggen in aandelen en vervolgens leer je hoe online aandelen kopen precies werkt. Zo kun je gelijk zelf aan de slag en koop je wellicht vandaag nog je eerste aandeel. 

Aandelen kopen in 4 stappen:

Waar kan je het beste aandelen kopen en verkopen?

Om aandelen te kunnen kopen of verkopen heb je een beleggingsrekening nodig. Zo’n rekening open je heel eenvoudig bij een bank of online broker. Brokers zijn beleggingsplatformen waarbij particuliere beleggers heel eenvoudig zelf aandelen kunnen kopen en verkopen. De meeste beleggers beleggen dan ook via een broker, aangezien deze zich uitsluitend richten op beleggers, een breder aanbod hebben en meestal veel lagere tarieven hanteren dan grote banken.

In Nederland zijn er verschillende brokers waarbij je een beleggingsrekening kunt openen. Onze voorkeur gaat uit naar DEGIRO. Deze broker is betrouwbaar, heeft een zeer gebruiksvriendelijk platform, ongekend lage kosten en een uitstekende klantenservice. Voor meer informatie over deze broker, druk je op onderstaande knop.

Beleggen kent risico op verlies.

Hieronder zie je bij welke brokers je tegen voordelige tarieven kunt beleggen in aandelen. Door op de knoppen te drukken ga je direct naar de website van de broker.

★★★★★  Rating: 9.6/10 (Meest gekozen)

Aantal aandelen

17.000+

Minimale storting

€0

  Één van de Grootste Brokers in Europa 🥇
  Winnaar 80 Internationale Broker Awards
  Tijdelijke actie: €50 transactietegoed
  Ongekend lage handelstarieven
  Aandelen, etf’s, obligaties, opties en meer

Beleggen kent risico op verlies.

★★★★★ Rating: 9.3/10 

Aantal aandelen

3.000+

Minimale storting

€50

  ’s Werelds Meest Innovatieve Broker🥇
  0% Commissie op Aandelen en ETF’s
  Gepatenteerde CopyTrader technologie
  Demo-account met €100.000 oefengeld 
  Geregistreerd bij De Nederlandse Bank

Beleggen kent risico op verlies.

★★★★★  Rating: 9.1/10

Aantal aandelen

1.000+

Minimale storting

€0

  0% Commissie op Aandelen en ETF’s
  Geld staat veilig bij ABN AMRO Clearing
  Eenvoudige beleggingsapp voor beginners
  Gratis aandeel t.w.v. maximaal €200 #ad

Broker

Waardering

Servicekosten

Order per €1000 (NL)

Aanmelden

9,6/10

€2,50 per beurs per jaar

€3,00

9,4/10

€0

€0

Aandelen

9,3/10

0%

0%

Commissie

Hoe kan je actief beleggen in aandelen? (Korte termijn)

Het is ook mogelijk om actief in aandelen te beleggen (ook wel korte termijn beleggen of speculeren genoemd). Bij deze vorm van beleggen gaat het erom dat je snel en in korte tijd resultaten probeert te behalen. “Scalperen (een transactie openen en sluiten binnen twee minuten) is verboden met Plus500.”

Bij korte termijn beleggen kan je middels CFD’s inspelen op zowel koersstijgingen als koersdalingen. Wanneer je actief wilt inspelen op het koersverloop van aandelen is een CFD broker zoals Plus500 een goede keuze. Bij Plus500 profiteer je van de volgende voordelen:

  • 0% Commissie op je beleggingen
  • Gratis Demo-account om onbeperkt te oefenen
  • Zeer gebruiksvriendelijk & Nederlandstalige platform en app
  • Handel in CFD aandelen van alle populaire internationale markten


Gebruik onderstaande knop om een gratis oefen account te openen bij Plus500. 

 76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn de bekendste en populairste financiële producten die worden gehandeld op de beurs. Vaak geven bedrijven aandelen uit om zo meer kapitaal op te halen voor hun activiteiten, dit wordt ook wel aandelenemissie genoemd. Wanneer je een aandeel koopt, koop je een klein deel van een bedrijf. Je wordt dus mede-eigenaar (aandeelhouder) van het bedrijf en hebt recht op een evenredig deel van de winst die het bedrijf maakt (dividend-uitkering). Ook kan de koers van het aandeel stijgen, waardoor je winst maakt op je belegging. Hoe meer aandelen van het bedrijf je koopt, des te groter je deel in het bedrijf wordt. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe aandelen kopen in zijn werking gaat.

Hoe werkt beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen werkt vrij eenvoudig. Een belegger koopt aandelen van een bedrijf in de hoop dat deze in waarde zullen stijgen. Als het goed gaat met het bedrijf, dan stijgt de waarde van je aandeel. Gaat het minder goed met het bedrijf, dan daalt de waarde. Je kunt ervoor kiezen om aandelen te kopen van individuele bedrijven, maar het is ook mogelijk om je geld te spreiden over aandelen van meerdere bedrijven. Het voordeel hiervan is dat je je risico’s en kansen spreidt. Je kunt beleggen in twee categorieën verdelen:

  • Lange termijn beleggen:

Bij deze vorm van beleggen houdt men zijn aandelen jaren vast met als doel om winst te maken over een langere periode. Een lange termijn belegger doet grondig onderzoek naar bedrijven en belegt alleen in bedrijven waar hij vertrouwen in heeft. Een lange termijn belegger neemt flink minder risico’s, maar krijgt daardoor ook een relatief lager rendement.

  • Korte termijn beleggen: 

Wie op korte termijn belegt, verkoopt zijn aandelen al na enkele uren of dagen en wil hiermee zo veel mogelijk winst maken in zo’n kort mogelijke tijd. De kunst bij korte termijn beleggen is om een aandeel bij een lage prijs te kopen en bij een hogere prijs weer te verkopen. Het verschil in prijs is je winst. Vertrouwen in het bedrijf of product waarin je belegt is dan niet zo belangrijk. Korte termijn beleggers zijn alleen geïnteresseerd in de koers en hopen het aandeel snel weer met winst te kunnen verkopen. Een korte termijn belegger neemt meer risico, maar verwacht ook een hoger rendement.

Hoe kan je geld verdienen met aandelen? 

Dit kan op twee manieren: met koersstijging en dividend. Hoe dit precies in zijn werking gaat lees je hieronder.

  • Koersstijging: 

Als je aandelen tegen een relatief lage prijs inkoopt en ze vervolgens tegen een hogere prijs verkoopt, is het verschil je winst. Dit geldt zowel voor korte termijn als lange termijn beleggen.

  • Dividend:

Dividend is winstuitkering van bedrijven aan aandeelhouders. Veel bedrijven kiezen ervoor om een deel van hun winst te verdelen onder de aandeelhouders. Doel hiervan is om aandelen van het bedrijf aantrekkelijker te maken of als beloning voor aandeelhouders. Zolang je aandelen bezit van bedrijven die dividend uitkeren, kan je profiteren van mogelijke dividend-uitkering. Dit bedrag kan je opnieuw beleggen of gebruiken voor andere dingen.

Wat zijn de kosten van beleggen in aandelen?

Beleggen is nooit helemaal gratis! Elke vorm van beleggen kent kosten, en deze kunnen een behoorlijk impact hebben op je rendement. Het is dus erg belangrijk om de kosten van beleggen zo laag mogelijk te houden, want: hoe lager de kosten, hoe hoger de kans op een goed rendement.

De kosten van beleggen verschillen per broker en beleggingsproduct. Wanneer je zelf gaat beleggen in aandelen, betaal je meestal service fee en transactiekosten. Als je jouw geld laat beleggen door fondsbeheerders, komen hier nog relatief hoge beheer- en administratiekosten bij.

In bovenstaande tabel kun je eenvoudig de tarieven van enkele populaire brokers vergelijken. Wanneer je zelf gaat beleggen in aandelen, kom je bij DEGIRO het voordeligst uit de bus. Bovendien biedt DEGIRO een kernselectie van 200 fondsen waarbij je zelfs helemaal niks betaalt. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan.

Welke aandelen kan je kopen / verkopen?

Misschien wel de belangrijkste vraag: welke aandelen kun je nu het beste kopen en verkopen?

Je kunt aandelen van verschillende landen en sectoren kopen en verkopen, zoals technologie, energie, zorgsector, communicatiediensten, consumentengoederen, etc. Voordat je aandelen gaat kopen of verkopen is het belangrijk om je eerst goed in te lezen in het bedrijf of sector waarin je wilt gaan beleggen.

Hieronder vind je per land verschillende aandelen uit verschillende sectoren waarin je kunt beleggen:

Klein beginnen/ Koop je eerste aandeel

Veel mensen denken dat je veel geld nodig hebt om te kunnen beleggen. Maar dat klopt niet. Beleggen kan met elk bedrag. En zelfs met een klein bedrag kun je vermogen opbouwen. Klein beginnen is juist goed om ervaring op te doen.

Bij de meeste brokers beleg je al vanaf €1 euro. Meer kan natuurlijk ook. Gebruik onderstaande knop om een gratis beleggingsrekening te openen bij onze favoriete broker DEGIRO.

Beleggen kent risico op verlies.

Eerst oefenen met nepgeld?

Wil je liever eerst oefenen met een demo-account? Begrijpelijk! Er zijn verschillende brokers waarbij je een gratis demo-account kunt openen. Met een demo-account kan je geheel zonder risico beleggen in aandelen uitproberen. Gebruik de onderstaande knop om een gratis oefen-account te openen bij Plus500.

 76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.